avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Conflict de interese, abtinere
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Conflict de interese, abtinere

In cadrul procedurii de control am fost acuzat de un agent economic pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, organul de cercetare a solutionat cu NUP, solutia fiind atacata in instanta iar plangerea impotriva rezolutiilor procurorului i-a fost respinsa definitiv si irevocabil. Avand in vedere ca procedura de control nu s-a finalizat am aplicat prevedereile Cod procedura fiscala cu privire al abtinerea functionarului de la indeplinuirea procedurii, datorita conflictului aparut in cadrul derularii procedurii dintre inspectori si reprezentantul agentului urmare a plangerii penale depuse de acesta si in directa legatura cu principiul obiectivitatii in exercitarea functiei publice Conducatorul autoritatii a dispus continuarea procedurii de control deoarece nu considera ca exista un conflict in acest caz.. Din textul de lege am inteles ca conducatorul nu poate decide decat in sensul abtinerii, nu si in sensul respingerii abtinerii ca in cazul recuzarii, deoarece legea nu mi-ar da posibilitatea sa atac decizia de respingere a abtinerii ca si in cazul recuzarii. Pot ataca decizia de respingere a abtinerii in instanta? Conform art. 39 din Codul de procedura fiscala funcţionarul public din cadrul organului fiscal implicat într-o procedură de administrare se află în conflict de interese, dacă:
a) în cadrul procedurii respective acesta este contribuabil, este soţ/soţie al/a contribuabilului, este rudă până la gradul al treilea inclusiv a contribuabilului, este reprezentant sau împuternicit al contribuabilului;
b) în cadrul procedurii respective poate dobândi un avantaj ori poate suporta un dezavantaj direct;
c) există un conflict între el, soţul/soţia, rudele sale până la gradul al treilea inclusiv şi una dintre părţi sau soţul/soţia, rudele părţii până la gradul al treilea inclusiv;
d) în alte cazuri prevăzute de lege.
Conform art. 40 Cod de procedura fiscala funcţionarul public care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 39 este obligat să înştiinţeze conducătorul organului fiscal şi să se abţină de la îndeplinirea procedurii.
(2) În cazul în care conflictul de interese se referă la conducătorul organului fiscal, acesta este obligat să înştiinţeze organul ierarhic superior.
(3) Abţinerea se propune de funcţionarul public şi se decide de îndată de conducătorul organului fiscal sau de organul ierarhic superior.
(4) Contribuabilul implicat în procedura în derulare poate solicita recuzarea funcţionarului public aflat în conflict de interese.
(5) Recuzarea funcţionarului public se decide de îndată de către conducătorul organului fiscal sau de organul fiscal ierarhic superior. Decizia prin care se respinge cererea de recuzare poate fi atacată la instanţa judecătorească competentă. Cererea de recuzare nu suspendă procedura de administrare în derulare.

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:00, 19 Ianuarie 2012
dvs. ati facut propunere de abtinere, pe care seful dvs, a solutionat-o cu NU. in consecinta, mergeti la termintati controlul. :)
Nu, nu ati inteles bine. Alineatul 3 al art. 40 Cod procedura fiscala este foarte clar:
Abţinerea se propune de funcţionarul public şi se decide de îndată de conducătorul organului fiscal sau de organul ierarhic superior.

Dvs. doar propuneti. Decizia apartine conducatorului institutiei, care a decis ca nu exista conflict de interese. Insa nu inteleg de ce spuneti ca nu puteti contesta decizia, avand in vedere ca aceasta este act administrativ unilateral.
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Conform art. 39 din Codul de procedura fiscala funcţionarul public din cadrul organului fiscal implicat într-o procedură de administrare se află în conflict de interese, dacă:
a) în cadrul procedurii respective acesta este contribuabil, este soţ/soţie al/a contribuabilului, este rudă până la gradul al treilea inclusiv a contribuabilului, este reprezentant sau împuternicit al contribuabilului;
In cazul in care se dovedeste cu acte ca intre parti sunt legaturi de rudenie conf.art. 39 lit. a), de altfel un conflict de interese cu efecte in directa legatura cu principiul obiectivitatii in exercitarea functiei publice, conducatorul autoritatii poate decide numai in sensul abtinerii, sau si in sensul respingerii abtinerii ? Cum poate decide acesta, ca persoana implicata in procedura poate fi obiectiva, in conditiile in care cele doua parti sunt sot - sotie? Aceiasi nelamurire o am si pentru Art.39 lit. c(in cazul in care exista un conflict care a fost generat in timpul derularii respectivei proceduri?)

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
bag sama...ca mata [Editat - discutam ideea, nu persoana], ori n-ai cetit in veci legea 188/1999 si legea nr. 161/2003....ca vaz ca nici pe noi, astia projtii, nu ne crezi ce baliverne scriem pe-aci.... :)
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@mihaicalinescu2005

Banuiesc de ce faceti trimitere la Legea nr. 188/1999, insa Legea nr. 161/2003 nu are legatura cu discutia. Prevederile din acest act normativ, referitoare la conflictul de interese, reprezinta, in raport cu art. 39 si art. 40 din Codul de procedura fiscala, norma cu caracter general. Art. 39 si art. 40 Cod procedura fiscala sunt prevederi cu caracter special, care deroga de la cele cu caracter general si se aplica intotdeauna cu intaietate.


@cosmina29

Eu am inteles foarte bine ce ati scris. Conflictul de interese exista, este evident, insa conducatorul autoritatii a decis in sens contrar. Este numai responsabilitatea lui, nu si a dvs. Singura dvs. obligatie era sa-l instiintati ca va aflati in conflict de interese. Decizia ii apartine, si este evident ca poate decide in sensul respingerii propunerii dvs.

Eu va sugerez sa cititi art. 40, alin. (3) Cod procedura fiscala cu atentie. In esenta, dvs. propuneti iar conducatorul decide. Daca decizia este a conducatorului unitatii, este cat se poate de evident ca poate decide si in sensul admiterii, si in sensul respingerii unei propuneri de abtinere, indiferent care ar fi situatia de fapt. A, daca textul de lege ar fi sunat de genul ''functionarul public propune iar conducatorul constata'', atunci conducatorul ar fi fost obligat chiar de prevederile legale sa constate ca exista conflict de interese si punct. Insa "a decide" inseamna a admite sau a respinge propunerea de abtinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de recuzare/abtinere alexxS alexxS Buna ziua,imi puteti spune va rog daca cererea de recuzare/abtinere trebuie admisa in principiu,iar apoi se va solutiona?Solutionarea este in sarcina ... (vezi toată discuția)
Atributiile sau rolul completelor de permanenta FRD FRD In cazul in care exista o cerere de abtinere a 2 membrii din completul de judecata cine va judeca cererea de abtinere? Cum se va proceda dosarul se va inainta ... (vezi toată discuția)
Stramutare proces - conditii tusu tusu Buna ziua, miercuri, 2 aprilie, am o contestatie in anulare la Curtea de Apel. din cate inteleg, contestatia va fi judecata de aceiasi judecatori pe care ... (vezi toată discuția)